Vi måste prata om den svenska hederskulturen

Jag tänker så här…
Vad som hänt eller inte hänt på den där skärgårdsfesten, av det som cirkulerat i media, kan de flesta inte veta.
Bara de som var där och var vid sina sinnens… eh… ofulla bruk.
Och om mekanismerna fungerar som de oftast brukar fungera hos oss människor så kommer förmodligen inget vittne våga presentera uppgifter som gör att huvudpersonen kan åtalas, även om det skulle finnas sådana uppgifter.

Men vi kan veta vad som händer i kommentarstråden under ex-ministerns offentliga facebookinlägg med den ursäkt som lades ut en vecka efter festen, när uppgifter om händelsen börjat spridas.
I den kommentarstråden manifesteras nu svensk hederskultur på ett så tydligt sätt att läsning och studier av tråden borde ingå i varje utbildning för psykologer, terapeuter… ja, människor.
(Och just i detta är egentligen inte sanningshalten i uppgifterna om de påstådda övergreppen viktig, eftersom kommentarsskribenterna i stor utsträckning reagerar utefter att det som påstås ha hänt har hänt.)
Denna svenska hederskultur som säger att what happens in the skärgård stays in the skärgård. Även om någon skulle ha gjort sig skyldig till övergrepp.
Denna svenska hederskultur som säger att man bland släkt och vänner alltid skyddar en våldsman och förutsätter att den eller de som utsatts för övergrepp ska hålla käften.
Denna svenska hederskultur som säger att den som ändå vågar bryta den påbjudna tystnaden definitivt inte blir bjuden på några fler fester.
Denna svenska hederskultur som smetar ut skammen så effektivt över alla närvarande att till och med den eller de som utsatts för övergrepp ofta vänder tystnadsbrytaren ryggen.

Jag tror att de flesta av oss bär på förnekelsemekanismer som riskerar göra oss till en del av den svenska hederskulturen. Och när jag tycker mig se dessa förnekelsemekanismer så tydligt bland kommentarerna så tänker jag att det här är en fråga som gäller alla. Män, kvinnor, killar och tjejer.
Den svenska hederskulturen.
Vi måste prata om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s