Ingen skattechock för barnmorskor.

Jag tror inte att de medvetet sprider felaktig information.
Det är vanliga, hederliga människor det rör sig om. Människor som valt att jobba med politik för att de vill förändra och förbättra. Jag tror att de verkligen har människors bästa för ögonen och faktiskt känner och upplever det så som det beskrivs. Har man dessutom hört något sägas så många gånger måste det ju vara sant. Är det dessutom människor man litar på som sagt det, kanske man inte bryr sig om att dubbelkolla. Jag har själv gjort så.

Det har nog inte undgått någon att regeringens trixande med brytpunkterna för statlig inkomstskatt och jobbskatteavdrag ska ha gett barnmorskor en rejäl skattechock nu vid årsskiftet.
Ja, jag förstår dig. Jag blev också upprörd.
En Socialdemokratiskt ledd regering som sparkar på hårt arbetande vårdpersonal!?
Det är inte okej.
Så när jag igår läste ytterligare en yvig debattartikel författad av en moderat, den här gången i Expressen, tänkte jag att jag måste kolla hur mycket högre skatt en barnmorska nu får betala.
Jag frågade därför artikelförfattaren, på Twitter, vilken månadslön en barnmorska som drabbats av den statliga skattechocken kunde tänkas ha.
”Ca 37.600:-”, svarade artikelförfattaren snabbt.
Jag vände mig då till den mycket skattekritiska sajten ekonomifakta.se och deras räknesnurra för uträkning av inkomstskatt, registrerade en person i min ålder, boende i min hemkommun Upplands Bro, med månadslönen 37.600:-.
Det visade sig att skattechocken för en sådan barnmorska bestod i att hen 2017, till skillnad från tidigare, helt slipper statlig skatt och alltså ser mer av lönen längst ner på lönebeskedet.
Inte helt oväntat blir även barnmorskor ibland sjuka. Ja, barnmorskor måste – i motsats till många andra – faktiskt till och med stanna hemma från jobbet när de är sjuka.
Nu har regeringen, utöver det här med lägre skatt, även utsatt barnmorskorna för chocken att få högre sjukersättning vid dessa tillfällen.

Men, invänder nu kanske någon, det finns ju barnmorskor som tjänar mer än 37.600:- per månad.
Ja, tack och lov. Men även en barnmorska som drar in exempelvis 40.000 får ut mer av lönen nu än på samma lön 2015. Avvikelser kan förekomma, men har då att göra med den lokala kommunalskatten.
Faktum är att det bara är de barnmorskor som tjänar typ 58.000:- i månaden som får ut mindre av lönen pga regeringens trixande med brytpunkter och jobbskatteavdrag. Chocken för en sådan barnmorska i Upplands Bro består i att hen får ut 24:- mindre 2017 än på samma månadslön 2015. Enligt Ekonomifaktas räknesnurra.
Grundlig som jag är kontaktade jag några barnmorskor och frågade vad de skulle välja.
37.600:- i månaden och få ut 112:- mer än de hade fått på samma lön 2015? Eller 58.000:- i månaden och få ut 24:- mindre än de hade fått 2015?
75% valde lönen på 58.000:-. Övriga 25% var förhindrade att avge svar pga att de inte kunde sluta skratta.

Så om man på allvar bryr sig om barnmorskorna, då profiterar man inte politiskt på dem för att plocka poäng med hjälp av tomma PR-byrådesignade signalordskombinationer.
Nej, då jobbar man för högre löner, som speglar den stora efterfrågan och yrkets ansvarsgrad.

Nämnde jag förresten höjningen av inkomstgränser för bostadsbidrag, höjningen av underhållsstödet för äldre barn, höjningen av flerbarnstillägget, glasögonbidraget för barn och det förstärkta högkostnadsskyddet för läkemedel till barn?
Barnmorskor blir nämligen inte bara sjuka. De har ofta barn också. Och en del barnmorskor är ensamstående föräldrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s